ANNOUNCEMENT

More craft/handmade link, and tutorial..please come to my new blog >>>click here
'Make it yourself'

mesti u'all suka buat bag kan?so, pinote upload tutorial 'tote bag' yang simple sangat. Didalam tutorial ini , ada cara2 menjahit + gambar ukuran. buat2 jugak tau, jangan lupa bagi free kat pinote tau..hu3. gunakan material kain yang keras atau cotton. lagi cantik kalau bercorak bunga abstrak dan stripes..selamat mencuba..


Tutorial - making bag (jeans)


Pernahkah anda terfikir untuk membuat sesuatu pada jeans yang sudah lusuh? mungkin ada yang terfikir untuk membuat sesuatu tapi tapi takut nak buat sebab kita kan sayang seluar..he2..seluar da xmuat bagi kat orang, nak potong rasa sayang je kan? tapi mungkin pada anda yang ingin mencuba sesuatu kelainan pada jeans anda, boleh la buat macam tutorial yang saya upload ni! asasnya seperti membuat bag yang lain. p/s : jangan buat jeans yang mahal dan baru, try pada jeans terpakai dahulu.
download here




Tutorial bunny bag

bag bunny nie sangat2 cute! sape2 yang boleh buat bag nie, bagaitau ye..saya beli!hu2.teringin juga saya nak buat, but my sister guna mesin jahit untuk buat langsir baru sempena nak raya nie.xboleh la nak jahit...tapi u'all jangan risau, pinotestyle sudah upload tutorial beg bunny ini daripada duringquiettime anda cuma download PDF dibawah..anda mesti download kedua-dua pdf dibawah, 1 untuk cara-cara membuat bag (direction) dan 1 lagi adalah ukuran bag (pattern).cute ni tau kalau budak2 pakai. good luck!

hari tu, saya memberi link tutorial untuk membuat klip rambut dengan menggunakan ribbon. kali ini saya akan memberi link cara-cara membuat klip rambut yang cute dengan menggunakan material 'felt'. tentu menarik sekiranya anda menambah kreativiti aksesori anda sendiri diatas klip yang telah dibalut dengan material felt. selamat mencuba....wink2

click dibawah




hari ni kita belajar jenis-jenis klip rambut pula ye? sebenarnya kalau di Malaysia susah sikit nak dapatkan bekalan klip rambut yang murah lagi bergaya. sebab itu kebanyakan blog2 handmade di sini membeli barang bekalan, material dan sebagainya di laman web luar negara dan ebay(hot & spicy) sebab barang-barang sana lagi cantik dan berkualiti. kebanyakan blog membuat klip rambut+ribbon dengan menggunakan klip aligator kerana mudah dibentuk. Manakala dengan material felt+ klip rambut yang biasa.

aligator hair clips
aligator hair clips single
aligator hair clips double



hair clip 'biasa'


Cute hair clips tutorial


Ketahui cara-cara membuat 'hair clip' yang cute!!mudah saje, xsusah...janji ada ribbon dan klip. macam-macam jenis klip. walaupun macam-macam jenis, ia tetap boleh diubah menjadi klip yang menarik. nak tutorial hair clip? sila click dibawah....good luck!



KNITs BOOTIES TUTORIAL

Tidak ramai orang tahu cara-cara mengait. Tetapi tutorial ini dapat membantu mereka yang berminat untuk belajar mengait atau ingin mencuba mengait booties. Mana tahu anda boleh mendapat income daripada mengait booties??knit booties tutorial ini adalah diambil daripada laman web saartjeknits.


Download PDF (click link dibawah)
knitbooties download



contoh gambar booties kait


BOOTIES TUTORIAL


Booties Tutorial dibawah akan menunjukkan saiz-saiz ukuran yang ideal untuk membuat booties daripada laman web www.bevscountrycottage.com. Booties Tutorial ini hanya sesuai/ khas dibuat dengan menggunakan bahan material felt sahaja dan tidak sesuai untuk material kain dan sewaktu dengan nya. Ketahui cara-cara dan saiz ukuran dengan mendownload PDF dibawah dan selamat mencuba ye! jangan lupa hantarkan gambar hasilnya...pinotestyle@gmail.com

Download PDF (click dibawah)

contoh gambar booties

Nak tau cara-cara membuat bag? anda tiada pengalaman atau asas jahitan atau bahan metarial yang perlu digunakan. Jangan risau....anda boleh melihat dan mempelajarinya di website thepurlbee mengenai cara-cara/tutoril membuat jaipur tote bag. Simple je tau....ini adalah contoh gambar didalam website thepurlbee


Anda juga mudah untuk mendapatkan fabrik secara online untuk membuat tote bag seperti di Ticacrarftshoppe atau madebyja yang menjual fabrik contton. Di Ticacraftshoppe juga ada menjual fabrik felt dan hard fabric ,urm..jom tengok?! Lihat contoh-contoh fabrik yang mereka ada...



Inginkan majalah handmade koleksi peribadi? anda boleh melihat website yoonies aka studioshoppe. macam-macam majalah handmade yang dijual seperti membuat bag dan selipar. Fabrik dan butang (button) yang dijual juga menarik.